Szociális munka az óvodában

2018.11.25

Egy kérés.....


Kedves Kollégák! Sziasztok!

2018. szeptember 1. óta új szolgáltatás, az óvodai - iskolai szociális munka (Bocsánat, szociális segítés, de ha megengeditek, én a szociális munkát választom, mert reményeim szerint ez a tartalma, ezekkel a módszerekkel él és a szociális munka keretei között teszi aki ezen a területen dolgozik.) Szóval az óvodai - iskolai szociális munka egy országos szolgáltatás, ami egyrészt kötelező feladat, másrészt még jelenleg is tartanak egyes uniós pályázatok keretén belül a pilot programok.

Bizonyára lesz ezeknek, utóbbiaknak egy szakmai összegzésük, különböző statisztikák, kimutatások és elemzésük, felmérések, kutatások, mind kvantitatív, mind kvalitatív eredményekkel. A jó gyakorlatok összegyűjtése is biztosan lázasan folyik, hogy nyilvánosságra hozásukkal szakmai - módszertani segítséget kapjanak a gyakorlatban, terepen dolgozó szakemberek.

A fentieket - ha majd elkészülnek - szeretném kiegészíteni itt és most a magam (szakmai?) véleményével. Terveim szerint összeállítok egy kezdeti, gyakorlatias, amolyan "instant módszertant".

A kifejezésről itt olvashatsz a szakmai blogomon:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/2017/09/04/golt_loj_ne_magad

meg itt:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/2017/06/19/lifelong_learning_kicsit_maskepp


Az óvodai - iskolai szociális munkáról

Néhány jó gyakorlatot már megosztottam a személyes blogomon itt:

https://www.co-treme.hu/l/iskolai-szocialis-munka/

Benne, 10 db. összesített bejegyzésben, mintegy 20 fajta jó gyakorlatról olvashattok. Tehát az iskolákban alkalmazandó csoportmunka és közösségi munka, módszerekről, tartalmakról.

Most arra kérlek benneteket, legyetek szívesek válaszoljatok a letölthető mellékletben feltett kérdéseimre. A kérdések kiegészíthetők bármivel, csak arra kérek mindenkit, ne arról írjon, hogyan, miért NEM tudja elvégezni a munkáját, mert arra nincs válaszom levélben.

Arra azonban van, hogy szerintem mit, (tartalom) hogyan, (módszer) miért, kikért, kivel, (célcsoportok és szakmai partnerek) és hol, mikor lehet végezni óvodai - iskolai szociális munka keretében. Hangsúlyozom: szerintem.

Ez a felhívásom, most kizárólag az óvodáról szól! Csak az óvodáról! Az iskolai munka véleményem szerint nagyobb és összetettebb feladat, azt (még) nem vállalom be. :) Igaz, sok múlik azon is, hogy ez a felhívás milyen eredménnyel jár. A majdan megírt "instant módszertan" (Pár gyakorlatias oldalt képzeljetek el) milyen reagálásokat, véleményeket kap. Elindul - e általa valami eszmecsere?

Miért az óvoda?

Indoklás:

  • Úgy érzékelem itt a legnagyobb a tanácstalanság
  • Úgy érzékelem itt a legelterjedtebb a - véleményem szerint - tévút és szakmai hiba (egyfajta "kis óvónőként", kis óvóbácsiként" - ha van ilyen utóbbi - viselkednek a kollégák.)
  • Szerintem kevesebb figyelmet kap ez a terület (Óvoda)

Figyelem!

Ez nem felmérés, nem kutatás. Szubjektív vélemények összegyűjtése csupán, azzal a céllal, hogy rájuk is támaszkodjak az óvodai szociális munka legelemibb, gyakorlatias kérdéseire adott válaszaimban.

Kattints a gombra a kérdéseimhez:

Fontosnak tartom leszögezni!

  • Munkámat teljes mértékben önkéntesen végzem, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Nem állok munkakapcsolatban semmilyen felettes, irányító illetve bármilyen szakmai szervezettel.
  • (Viszont igyekszem részben elvégezni azt, ami szerintem az ő dolguk is lenne :-) )
  • Ha olvastad, láttad már a szakmai blogomat, itt: ...

              https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/

              ...meggyőződhetsz arról, hogy nem ez az első, szakmához intézett felhívásom.

Motivációm egyszerű: Szeretnék (alkalmi) egyszeri és egyszerű segítséget, támogatást nyújtani a gyakorlatban, terepen dolgozó kollégáknak.


Budapest, 2018-11-25. 

                                                                                                 Üdvözlettel:

                                                                                                                                     Vajda Zsolt

                                                                                                                                 Szociális munkás