Amikor szociális szakember lesz díszpolgár

2021.11.07

Engedd meg kedves blogbejegyzést olvasó, hogy megosszam veled örömömet.

Éva nevének alábbi változatai nem tiszteletlenség. Szerintem jónéhányan "csak" így ismerjük: Seréva.

Évát sokaknak nem kell bemutatni. Akik meg még nem ismerik, hááát... nem tőlem fogják elmélyíteni ismereteiket, mert én kevés és felkészületlen vagyok ahhoz, hogy bemutassam mi mindent tett a Józsefvárosi bölcsődék, a kisgyerekek és ami még fontosabb a családok érdekében. Csak, amiket én hallottam, amikről olvastam, amikről tudomásom van, már ahhoz egy életrajzíró készségei szükségesek. Biztos vagyok benne, hogy megszületik majd az az írás, mely méltóképpen megemlékezik erről a korszakáról.

41 év után ment nyugdíjba, de természetesen folytatta azt a komplex szakmai munkáját, amit azelőtt. Csak épp más formában. Én azóta ismerem. Szóval, ha megengeditek én nem a 41 év kisgyermeknevelői, bölcsődevezetői, közösségi, támogatói, karitatív munkájáról írok, hanem ami utána következett!

2004 óta, a Biztos Kezdet Program születése, magyarországi adaptálása, bevezetése óta tagja a programnak. Ott volt a kezdetektől. Szociálpedagógusként, szakemberként, szakértőként, majd, amikor sorra nyíltak a Biztos Kezdet Gyerekházak a Gyerekesély Programnak köszönhetően, akkor mentorként, Biztos Kezdet Gyerekház mentorként végezte áldásos tevékenységét. A dátum ekkor 2006 - 2012. Fáradhatatlan volt. Nem hinném, hogy volt olyan Gyerekház akkoriban az országban, ahol még nem járt, akik ott dolgozók ne ismerték volna, de legalábbis ne hallották volna a nevét.

Ebben az időszakban, 2012 körül ismertem meg személyesen. Ekkoriban én Biztos Kezdet képző - tréner voltam. Aztán egy sokadik új vezetésnek és döntésnek köszönhetően egy új koncepció szerint már nem képzőpárok végezték a képzéseket, hanem mentorok és képzők együtt. Így kerültünk mi össze. A mentor Éva, és én, mint tréner. Gyakorlatilag büntetésből rendeltek minket egymáshoz 😊 , de ennek (ti. a büntetés szó értelmezésének) kifejtése nem feladata ennek az írásnak. 😊

Azonnal egymásra hangolódtunk. Pillanatok alatt ráéreztem, mennyi mindent tanulhatok tőle. És tanultam is. Trénertársak vagyunk. Mintegy 2-3000 óra közös képzés, tréning, szülői csoport, szakmai műhely áll mögöttünk azóta. Mindhárom akkreditált tréningünk közös munkánk.

Hogy mi mindent tanultam, tanulhattam tőle, azt nehéz felsorolni:

Szakmai alázatot, türelmet, szakmai igényességet, fáradthatatlanságot, fókuszálást, szakmai igényességet, toleranciát, megértést, higgadtságot, egy - egy probléma sokszempontú megközelítését. (Sok szempontot írtam, nem pedig néhányat! Évának kivételes a tehetsége abban, hogy millió árnyalatban lássa a világot). Még hosszan sorolhatnám. Éva nagyszerű storyteller is. Most, ilyen divatosan írom, de a rövid történetei ahogyan elmondja, és feldolgozásaik a különböző csoportokban, tréningeken, mindig maradandó élmény volt a résztvevőknek, így nekem is. Tanítható, ahogy alkalmazza a storytellinget, mint műfajt, mint módszert.

Mindig irigyeltem a munkabírását, de legalábbis a hozzáállását. Olyan fiatal, olyan modern, hogy bárki 10 - 20 - 40 évvel fiatalabb megirigyelhetné. Máíg megfordul az ország bármelyik szegletében. Amikor felhívjuk egymást, külön munkáinkból, mindig somolygunk, hogy ki éppen honnan jön, hová tart, hol szállt meg, stb.. Írhatnám közhelyesen, hogy ez a fáradthatatlanság, és energikusság Éva igazi titka, hogy miképpen és hogyan csinálja. De ez neki nem titka. Egyszerűen csak olyan odaadással és magától értetődően végzi a segítői, támogatói, mentori, képzői, tréneri, szakértői, vizsgaelnöki (még felsorolni is sok!) munkáit, hogy azt bárki megirigyelheti.

Scheer Éva idén, ősszel Budapest VIII. kerület Józsefváros díszpolgára lett!

Mindazért, amit a szeretett kerületéért a gyerekekért, a családokért tett!

Köszönet azoknak, akik ezt észrevették, volt szemük rá és így köszönték meg!

Jól tették!

Köszönöm Éva, hogy ismerhetlek!

Gratulálok! A legjobb ember és szakember kapta személyedben a címet!

Elismeréssel és üdvözlettel:

Zsolt