Szociális munka a középiskolában -  Kérés, kérdés, felhívás

2019.03.14

Kedves Kolléga!

Négy részre tervezett sorozatom harmadik részéhez érkeztem. A középiskolákhoz.

Korábban készítettem egy instant módszertant az óvodai szociális munkával kapcsolatban. Második részben a kollégiumban folyó szociális munkáról írtam instant módszertant. Most a középiskola témakörben tervezek írni ugyanúgy, ugyanazt. Középiskola alatt, természetesen minden fajtájú, típusú középfokú oktatási intézményt értek. Már közel 7 hónapja, hogy jogszabályban rögzítésre, és intézményi szinten bevezetésre került az óvodai - iskolai szociális segítés, mint szolgáltatás az egész országra kiterjedően. Sok problémával, hiányossággal, bizonytalansággal kísérve.

Bizonyára lesz az eddigi tapasztalatoknak szakmai összegzésük, különböző statisztikák, kimutatások és elemzéseik, felmérések, kutatások, mind kvantitatív, mind kvalitatív eredményekkel. A jó gyakorlatok összegyűjtése is biztosan lázasan folyik, hogy nyilvánosságra hozásukkal szakmai - módszertani segítséget kapjanak a gyakorlatban, terepen dolgozó szakemberek. :-)

A fentieket - ha majd elkészülnek - szeretném kiegészíteni itt és most a magam (szakmai?) véleményével.

Most arra kérlek benneteket, legyetek szívesek válaszoljatok a letölthető mellékletben feltett kérdéseimre.

A kérdések kiegészíthetők bármivel, csak arra kérek mindenkit, ne arról írjon, hogyan, miért NEM tudja elvégezni a munkáját, mert arra nincs válaszom levélben.

Arra azonban van, hogy szerintem mit, (tartalom) hogyan, (módszer) mikor, kivel, (időkeretek, célcsoportok és szakmai partnerek) és hol (helyszínek) lehet végezni a szakmai munkát az óvodai - iskolai szociális munka keretei között.

Ez a felhívásom, most kizárólag a középiskolákról szól! Csak a középiskolákról! Az (általános) iskolai szociális munka nagyobb és összetettebb szerintem, azt (még) nem vállalom be. :-) Igaz, sok múlik azon, hogy ez a felhívás milyen eredménnyel jár. Továbbá, hogy a majd megírt és közzétett "instant módszertan" milyen reagálásokat, véleményeket kap. Elindul - e általa valami eszmecsere?

Figyelem!

Ez nem felmérés, nem kutatás. Szubjektív vélemények összegyűjtése csupán, azzal a céllal, hogy rájuk is támaszkodjak az óvodai - iskolai szociális munka legelemibb, gyakorlatias kérdéseire adott válaszaimban. Itt most például a középiskolákkal kapcsolatban.

Kattints a gombra a letölthető kérdéseimhez:

Fontosnak tartom leszögezni:

Munkámat teljes mértékben önkéntesen végzem, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Nem állok munkakapcsolatban semmilyen felettes, irányító illetve bármilyen szakmai szervezettel. Viszont igyekszem részben elvégezni azt, ami szerintem az ő dolguk is lenne :-) 

Ha olvastad, láttad már a szakmai blogomat, itt:

https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/

vagy személyes blogomat itt:

https://www.co-treme.hu/sw-blog/

...meggyőződhetsz arról, hogy nem ez az első, szakmához intézett felhívásom.

Motivációm egyszerű: Szeretnék (alkalmi) egyszeri és egyszerű segítséget, támogatást nyújtani a gyakorlatban, terepen dolgozó kollégáknak.

Budapest, 2018-03-18.

Üdvözlettel:

Vajda Zsolt 

 Szociális munkás