Tréningek, képzések, szakmai műhelyek-workshopok, szupervízió

2021.06.10

Kedves kollégák!

Az alábbiakban sorra veszem azokat a szolgáltatásaimat, melyeket a szociális - gyermekvédelmi szférában dolgozó szakembereknek dolgoztam ki. Két kategóriába rendeztem őket.

  • A módszertani támogatások szakmai kérdésekre adnak szakmai válaszokat
  • A segítő segítése témacsoport szakmai önismeret fejlesztést, szakmai készségek fejlesztését és kiégés megelőzést foglal magába.

Az egyes témakörök megrendelhetők rapid, kompakt, komplex formában is. (Egy, kettő és három nap időtartam.)

Módszertani támogatások

Szociális esetmunka és alkalmazása

Ezt a szakmai műhelyt azoknak a kollégáknak ajánlom, akik tanulmányaik során nem tanultak szociális esetmunkát (például pedagógus és/vagy egyéb szakmai végzettségűek) illetve ha felsőfokú szociális végzettségűek ugyan, de felfrissítenék meglévő tudásukat, illetve ez irányú tapasztalataik megosztásával gazdagítanák a közös tanulást.

Csoportmunka gyerekekkel, fiatalokkal

Szociális csoportmunka tervezése, szervezése és megvalósítása a gyakorlatban, a címben megjelölt korosztályoknak.

Szülői csoportok tervezése, szervezése, megvalósítása

Szociális csoportmunka kérdései és szakmai válaszok a címben megjelölt célcsoporttal kapcsolatban.

Gyermekvédelmi jelzőrendszer működése a gyakorlatban

A gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetése és a szakmai együttműködés a jelzőrendszeri tagokkal igazi szakmai kihívás. Ezért időszakonként fontos újratervezni a napi gyakorlatot. Ehhez kívánok módszertani segítséget, támogatást nyújtani. A témakör mindig visszatérő problématerületként jelenik meg, akár szakmai műhelyt, akár esetmegbeszélő csoportot, akár tréninget netán képzést tartok. Mindezekre válaszul állítottam össze a tematikát, a tartalmat és rendeltem hozzá a formát, módszert. Bízom benne, hogy jól hasznosítható minden érintett fél részére.

Esetmegbeszélő csoportok módszertana

Három éve vezetek esetmegbeszélő csoportokat, az EFOP - 382 program keretében. Eddig mintegy 30 különböző szakmai profilú intézményben fordultam meg az ország különböző földrajzi területein. (7 alkalom egy - egy intézmény, alkalmanként 4 óra esetmegbeszélő csoport) Ezen munkám tapasztalatait igyekszem felhasználni és megosztani ebben a szakmai műhelyemben. A műhelyhez készítettem egy esetismertetési szempontrendszert és az esetmegbeszélő csoportok fázisait ismertető dokumentumot.

Óvodai, iskolai szociális munka a gyakorlatban

Eddig 7 helyszínen, kb. 14 - 15 intézményből érkező, mintegy 100 kolléga részvételével valósultak meg a tréningek. Örömmel hirdetem, folytatom a sorozatot, mert számomra fontos szakterület. A tárgyban több "Instant módszertan" - t állítottam össze. Ha érdekel, hogy miképpen végezz szociális munkát az óvodában, iskolában, középiskolában és a kollégiumokban, akkor neked ajánlom a részvételt.

A segítő segítése - szakmai önismeret és készségfejlesztés, kiégés megelőzés

É.K.E.S. - tréning: Érzékenyítés, Kommunikáció, Empátia, Segítségnyújtás

Főbb témakörök: Önismeret - Empátia - Kommunikáció - Konfliktuskezelés - Konstruktivitás

BURN! OFF! - Kiégést megelőző tréning

Mindannyiunkat érinthet. Ezért szükséges a megelőzés. Tartalom:

ISMERETEK - MEGELŐZÉS - FELISMERÉS - KIÚTKERESÉS - MEGOLDÁS

KiSÉR - tréning: Kiégés, Stresszkezelés, Énvédelem, Reziliencia

A KiSÉR betűszó nem véletlen. Véleményem szerint a fentiek kisérik a munkánkat. Szükségünk van ezeknek a fogalmaknak a megismerésére és hogy értelmezzük mit is jelentenek számunkra. Majd, ezt követően arra, hogy miként is alkalmazzuk őket a mindennapjainkban.

Egyéni szupervízió:

Említés szintjén tanultunk róla. De mi, akik a szakmában dolgozunk, mi, akik az élet "árnyékosabb" oldalával találkozunk talán szükségét érezzük, hogy a tapasztalatainkat feldolgozzuk, reflektáljunk rájuk és ezáltal is tanuljunk. Ebben lehetek a szakmai és emberi partnered.

Team szupervízió:

Erről a szolgáltatásról részletesebben itt írok:

Szervezetfejlesztés:

Komplex szolgáltatás. Az alábbi linken részletezem.

Kedves kollégák!

Bízom benne, hogy a fenti szolgáltatási palettámból találtok olyat, mely felkeltette az érdeklődéseteket. Várom szíves megkereséseteket.

                                                                                                    Üdvözlettel:

Vajda Zsolt

szociális munkás - szociálpolitikus

coach, tréner, mediátor, szupervizor